Julen – en giftig historia

Du kanske tycker julen är mysig och ser fram emot dignande julbord och pynt. Smaker och dofter som minner om glädje och gamman. Oj, så fel du har! Julens traditioner är en giftig historia. Ingen bör fira jul utan att först konsultera sin PT (personal toxicologist). Jag kommer inför jul att ge dig en inblick i några av de kemiska faror som hotar bakom den ofta idylliska fasaden.

tomtemask.jpg

1. Hyacinten. Låt oss börja med vår i särklass vanligaste julblomma, hyacinten (Hyacinthus orientalis). En veritabel doftbomb som får personer med sensorisk hyperreaktivitet att bokstavligen kippa efter andan. Inte nog med det…hyacinter kan även vara farliga för husdjur, som kan få rejält ont i magen om de får i sig denna förrädiska växt.

2. Risgrynsgröt. Akuta risker som länge förknippats med risgrynsgröten är bland annat att sätta den förädiskt gömda mandeln i halsen. Att den som trots allt överlever denna fara enligt sägnen är dömd till att bli ”gift” i närtid har en intressant dubbeltydighet. Ett av de mest välkända gifterna, arsenik, förekommer nämligen i rik mängd i risprodukter. Arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. På lång sikt kan arsenik ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan.

3. Strömming, sill och vild lax. Kanske är det dags att märka om senapssillen och kalla den för  ”PCB-sill”, den egenfångade laxen föreslås få namnet ”inkokt dioxin”. Detta för att ge julbordsgästen en möjlighet att förstå vad som serveras. All fet fisk som fångas i Östersjön, Vänern och Vättern är nämligen välimpregnerad med långlivade miljögifter. Två av de mer välstuderade är de hormonstörande gifterna Dioxin och PCB, som kan ge effekter på fortplantningsorganen, utvecklingsstörningar samt försämrat immunförsvar. Därför har Livsmedelsverket sedan länge gett råd till gravida och unga kvinnor om att begränsa intaget av strömming/sill och vildfångad lax till maximalt 2-3 gånger per år. Varför skulle du vilja förbruka en halvårsranson på julafton?

4. Korv, köttbullar och sylta. Bara för att fisken är förorenad, ska Du inte tro att köttprodukterna är bättre. Tvärtom! Att korv och köttbullar inte är någon hälsokur vet nog många, men i höstas gick FN:s cancerforskningsinstitut ut och klassificerade julbordets läckerheter som ”cancerframkallande hos människa”. Bevisen för ökad cancerrisk ansågs lika starka som för asbest och hepatit-virus. Ökad risk för ändtarmscancer är en av effekterna av att regelbundet äta mycket korv och annat processat kött. Det går dock inte att peka ut en särskild kemikalie i köttet, men ett giftigt ämne som man vet bildas vid upphettning är nitrosaminer. Generellt gäller att ju högre temperatur, desto mer cancerframkallande ämnen bildas när mat tillagas.

5. Saffran och Kanel. Du kan nästan servera vad som helst på ett julbord. Ös bara i saffran och kanel så smakar det juligt. Som självutnämnd julstämningsförstörare och docent i toxikologi vill jag bara påpeka att saffran inte är att leka med. Får någon i sig med än ett halvt paket bör man ringa Giftinformationscentralen. Höga doser kan nämligen ge kräkningar och blödningar. När det gäller kanel, kommer giftigheten framförallt från ämnet kumarin, som kan skada levern. Därför har Livsmedelsverket satt gränsvärden och rekommenderar att ingen äter mer än 1,5 tsk per dag (0,33 tsk för en normal 4-åring).

6. Tomtemasken. Dags för årets stora teaterförestälning. På med tomtemasken…”Ho! Ho! Ho!” Men vad är det för kemikalier som gör att masken fortfarande är mjuk efter 15 år? Om masken är gjord av PVC är det troligen ftalater, en grupp mjukgörare som blandas med PVC-plast och sedan långsamt läcker ut. Dessa ämnen kräver numera särskilt tillstånd för att få användas och är förbjudna i leksaker. Anledningen är att de kan skada hormonsystemen och på så sätt skada testiklarna och göra det svårare att få barn. Om det ”finns några snälla barn” är således en ganska öppen fråga.

7. Kaffe och pepparkaka. När julstöket går mot sitt slut kan det kanske vara skönt att sitta ner i soffan. Tända ett ljus, ta en kopp kaffe och en pepparkaka. Men inte ens i denna stund kan du slappna av. Du vet väl att kaffe och kakor är de födoämnen som genomsnittligt bidrar med mest cancerframkallande akrylamid. Enligt Livsmedelsverket står kaffe faktiskt för nästan en tredjedel av svenskarnas intag av akrylamid. Kakor och andra bakverk för ungefär lika mycket. Men inte ens om du struntar i kaffet och kakan kan du känna dig säker. Ljusets fladdrande låga producerar irriterande partiklar och i ett hem med många ljus är halterna av skadliga partiklar i luften ofta högre än på vältrafikerade gator.

GOD JUL…-ish

(Disclaimer: Synpunkterna är mina egna och representerar varken Swetox, Karolinska Institutet, Tomten, Lucia eller Rudolf)

Annonser

2 reaktioner på ”Julen – en giftig historia

Kommentarer inaktiverade.