Mattias Öberg

I denna blogg kommenterar jag i huvudsak forskningsresultat och kemikaliepolitik. Jag skriver som enskild forskare och privatperson och innehållet representerar inte några officiella åsikter från Swetox eller Karolinska Institutet. Med detta sagt är jag…

  • Docent i toxikologi vid Karolinska Institutet med över tio års erfarenhet av forskning och utbildning inom toxikologi och miljömedicin. Forskare med inriktning mot riskbedömning och science-to-policy verksam vid Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper) samt Institutet för Miljömedicin.
  • Ledare av flera multi-disciplinära riskbedömningsrelaterade projekt och har ett stort kontaktnät bland svenska och internatioella myndigheter och organisationer.
  • Ordförande i den nationella kommittén för European Registered Toxicologists (ERT)

Mina huvudsakliga forskningsområden är: Hälsoriskbedömning av kemikalier, Hormonstörande ämnen, Miljöfaktorer och hälsa, Katastroftoxokologi, Arbetsmiljötoxikologi, och Alternativ till djurförsök

”Är det farligt?” så lyder den vanligaste frågan jag får som forskare inom toxikologi. Frågan ställs både av privatpersoner, företag och myndigheter och väcker en rad följdfrågor; Är människor olika känsliga? Hur planerar vi toxikologiska studier på ett optimalt och etiskt försvarbart sätt? Hur kan vi hantera osäkerhet och brist på kunskap? Men vår förmåga att bedöma risker handlar också om hur vi organiserar samhället och utformar våra lagar och regler. Toxikologi har många olika färger –  toxicolour!

Annonser

2 reaktioner på ”Mattias Öberg

  1. Ping: Kuppen för att stoppa lag mot hormonstörande ämnen | Kemikaliepappan | Giftfri ekologisk & medveten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s